expect the unexpected, visit @ur own risk!!!

Friday, August 20, 2010

Baby / Bayi= Sampah!?

i guess sekarang ni kalau belajar synonym / kata persamaan or definition / thesaurus for the word baby / bayi , u'll find all sorts of definition like Sampah, Buang, Bakar, Longkang,  Sungai,  Tandas,  or just simply Mati.:'(
*sigh* apelah nak jadi dengan manusia ni, dah balik zaman jahiliah dah nampaknye. yang sedih tu, most of the babies yang jadi mangsa tu baby melayu. bila somehow the person or probably bagus dipanggil "oven" yang buat the baby tu (sebab tak sesuai langsung nak dipanggil emak / ibu) pompan yang pakai tudung. bila kene tangkap pandai plak malu. tutuplah muka~ ko hengat ko tu hape, Ostrich!!?? hish emo betullah!

tu pasal malas nak baca paper, or tengok local news. takdalah cerita lain, lagi2 cerite baby jumpa kat longkang, kat dalam beg, kat dalam laci, kat bawah katil dalam kotak dalam plastik beg, dalam dumpster, kat tayar lori?...& the list of dalam ape people found the baby tu go on & on & on..... :'(

kalau orang dulu-dulu suka namakan anak diorng ikut peristiwa yang berlaku kat sekeliling dorng. like when lahir hari Ithnin, Rabu, Khamis or any day for that matter, itulah nama the baby. sometimes ikut bulan islam, like Rejab, Syaaban, Ramadhan, Syawal & the like. i got a neighbor yang name anak de Aidil & nama de Fitri~sebab dua-dua lahir masa Raya. some tu kes coincident (my brother's friend)~ nama mak dia Jam, bapak dia Saat, so nama dia~ hahaha...yeah u guess it~ Minit) seriously no joke.  i remember dulu someone from my kampung yang nama dia Ribut sebab de lahir masa tengah ribut. sorang tu pulak, nama de or simply nick de ke i've no idea, is Pungut, sebab he was adopted.

so kalau kes buang baby sekarang ni berlaku masa zaman orang namakan anak de ikut keadaan semasa or peristiwa what would be suitable for some of the lucky babies that are rescued~Kutip? Jumpa? Beg? Batik? Laci? Tayar/ Lori?Kotak? Sungai? Sejadah? Surau? Masjid??? takkan nak namakan Tandas or Jamban plak kan!??

motif tulis this entry sebab sedih denagn ape yang berlaku. yang boleh beranak tapi belum masanye sukati buang-buang cam sampah, yang takleh ada anak for whatever reasons...nak sangat ada anak.... :'(
sebenarnye nak usulkan punishment yang sesuai untuk orng-orng yang sukati buang baby ni bila kene tangkap cuba buat balik pada dorng camana dorng buat kat baby- baby tu, kalau dorng bakar baby, mari kita bakar de plak, kalau sumbat dalam jamban, kita sumbat de plak dalam jamban, kalau de tanam baby idup-idup, kita tanam dorng idup-idup gak, kalau masuk beg buang dalam sungai that's exactly what their punishment should be.biar de rasakan camana the baby rasakan.
nak seronok pandai, tak reti plak malu, tak ingat dosa dah tentu dapat, lagi mahu bunuh the result of ur 'Fishing' dosa! :'(

akhirkata, tengah-tenagh bulan pose ni for the unmarried, rapat-rapat kanlah kaki  & zip-ziplah seluar tuh TimaSih.

2 comments:

  1. OMG! That Minit bin Saat guy is a time management motivator kan?
    Abah went to one of his talk. He told me a few times.

    ReplyDelete
  2. hehehe...yeah...my brother's friend from school rasenye. ;D

    ReplyDelete

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...